ETKİN ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?


İnsanın yaşam kalitesini belirleyen önemli becerilerden biri olan zaman yönetimi, kişinin önceliklerini günlük yapılacaklar içine dahil edebilmesidir. Zaman yönetimini etkili yapmak isteyen kişinin yaşamdaki amacını, vizyonunu, kendisi için yaratmak istediği imajını belirlemesi ve zamanını bu noktalara ulaşacak şekilde planlaması gerekir. Zamanımızı nasıl kullandığımızın hayatımızda önemli bir belirleyici olmasında adil taraf şudur ki hepimize verilen 24 saatimiz var ve yöneticisi biziz. Peki zamanımızı nasıl etkili bir biçimde kullanabiliriz?
Zaman Yönetimi Teknikleri
    Zamanı yönetmekle ilgili sunulan birçok teknik var. Bu tekniklere geçmeden önce önemli benzerliklere bir göz atalım. 
  • Öncelikler belirlenmelidir.
  • Önceliklerimize yönelmemizde engelleyici unsurlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.
  • Başkalarına devredilebilecek işler belirlenmeli ve devredilmelidir.
  • Tüm zamanımız planlanmamalıdır. Çünkü mutlaka plan dışı bir durum çıkar.
  • Hayır diyebilmek zaman kaybından bizi kurtarır.
  • Erteleme davranışını göstermemek için küçük adımlara bölünerek işler bitirilmelidir.
Bu maddelere öncelikle dikkat ettikten sonra zaman kavramı ve zaman yönetimine ait düşüncelerinizi inançlarını bir kağıda not alın. Negatif olanları ve artık görmek istemediklerinizi işaretleyin ve pozitif olarak yeniden yazın. Listenize düzenli aralıklarla göz atarak zaman yönetimine karşı pozitif tutumunuzu yenileyin. Şimdi zamanı yönetmekte bize yardımcı olabilecek teknikleri sırayla inceleyelim;
  1. Eisenhower Matrisi
Eisenhower matrisi, işlerimizi listeledikten sonra, bu işleri analiz etmek için kendimize sorduğumuz iki soru ile işlerimizi kategorize etmemizi sağlayan bir yöntemdir. Sorulacak ilk soru; bu iş önemli mi? ikinci soru ise bu iş acil mi? bu şekilde yapılacak işlerin aciliyet ve önem derecesi belirlenir. Acil ve önemli işler hemen yapılır, önemli ama acil olmayan işler için zaman belirlenir, acil ama önemli değilse bu işi yapacak başka birine devredilebilme imkanına bakılır. Acil değil aynı zamanda önemli de değilse yapmaya gerek yoktur, planlamadan çıkarılmalıdır.
  1. Pomodoro Tekniği

Pomodoro tekniği, İtalyan Francis Crillo tarafından ortaya atılmıştır. Yapılacaklar listesindeki işlerinizi küçük adımlara bölerek her bir adımı için 1 pomodoro kullanıp adım adım işlerinizi tamamlayabilirsiniz. Bu uygulama ile gözünüzde büyüyüp ertelenen şeyler küçük adımlarla yapılabilir adımlara bölündüğü için etkin bir zaman yönetiminde yardımcı olur. Pomodoro 25 dakikalık çalışma süresini 5 dakikalık molalar takip eder. 1 pomodoro 30 dakikalık bu süreçtir. 4 pomodoro sonunda 15-30 dakikalık uzun mola verilir.
3. 25 - 5 kuralı

Bu strateji, Amerikalı iş adamı ve 20. yüzyılın en önemli yatırımcılarından Warren Buffett tarafından önerilen bir yaklaşımdır. Dünyanın en zengin 4. kişisi olan Buffett, bu stratejik yaklaşımını şöyle açıklıyor;
  • Senin için önemli olan 25 hedefi yaz. 
  • Bu hedeflerden öncelikli olan 5 tanesini belirle.
  • Geriye kalan 20 hedefi unut ve onlarla zaman harcama.
  • Zihnini ve enerjini senin için önemli olan 5 hedefi gerçekleştirmek için odakla.
Eğer bu 5 hedefi önceliğin alıp hareket etmezseniz, bu hedeflerden uzaklaşacağınızı öngörür.
  1. O Kurbağayı Ye Tekniği

Bu tekniğin ilham kaynağı Mark Twain’in “Eğer kurbağa yemeniz gerekiyorsa bunun sabah ilk iş yapmanız en iyisidir. Ama işiniz iki kurbağa yemekse ilk önce en büyüğü yemek en iyisidir.”  söylemidir. Yani yapılacaklar listenizdeki en zahmetli, en sevmediğiniz ya da en uzun zamanı harcayacağınız işi önce hallederek, günün geri kalanını kolay ya da hoşlanılan işleri yapmaya ayırarak günü verimli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
  1. Parkinson Tekniği
Parkinson yasası 1955 yılında ilk defa C. Northcote Parkinson’ın ele aldığı ve aslında bir işi yapmak için verilen süreye göre zamanın genişlediğini ifade eden bir terimdir. Yani yapmayı planladığınız iş gerekli olmasa bile ona ayırdığınız süreye yayılıyor. Bu nedenle bir işe ekstra zaman harcadığınızda, harcanan zaman işin kalitesini arttırıcı etki göstermez. İşleriniz için zaman belirlerken 1 saatte bitireceğinizi düşündüğünüz bir işe 30 dakikalık zaman vererek programınızı ayarlayıp zamana meydan okuyabilirsiniz. 
Zaman yönetimi kararlılık, disiplin ve planlama ister. Hayatınızı yönetmek istiyorsanız, zamanınızı yönetme becerisi kazanmakla başlayın. Planlama yapın, kararlılıkla ve disiplinli bir şekilde uygulayın.